Vreau sa divortez – ce trebuie sa fac?

Divortul este o decizie destul de dificil de luat, asadar inainte de lua hotararea de desfacere a casatoriei, asigurati-va ca va doriti acest lucru. In cazul motivelor temeinice care implica relatia grava dintre soti, divortul este cea mai buna solutie.

Divortul se poate realiza prin trei variante: pe cale administrativa, notariala sau prin instanta. Desfacerea casatoriei pe cale administrativa si notariala se rezolva mai usor si mai simplu decat in instanta. Aceste doua variante presupun acordul comun al sotilor asupra desfacerii casatoriei. Divortul pe calea instantei este mai complicat, dureaza mai mult, dar este singura modalitate de desfacere a casatoriei daca unul din soti nu este de acord.

Pentru a desface casatoria pe cale amiabila, sotii trebuie sa se prezinte impreuna la starea civila sau la notarul public. Ofiterul de stare civila care a oficializat casatoria, o poate si desface, prin acordul sotilor. Pentru a divorta la starea civila aveti nevoie de certificatul de casatorie si actele de identitate. In ceea ce priveste divortul la notar, totul se petrece pe proprie raspundere. Cererea de divort se depune si in cazul notarului, cat si in cazul primariei.

Daca exista minori, veti avea nevoie si de certificatul de nastere al acestora, instanta urmand sa decida custodia copilului. Divortul pe care administrativa se petrece la primaria care a oficializat casatoria sau pe raza ultimului domiciliu comun al sotilor. In functie de varianta dorita pentru desfacerea casatoriei veti avea nevoie de diferite documente.

In momentul in care va hotarati sa divortati, trebuie sa fiti prezenti personal la primarie sau la notarul public. Ofiterul starii civile sau notarul vor acorda un termen de reflectie care dureaza 30 de zile – perioada in care decizia asupra divorului se poate schimba- iar odata cu incheierea acestui termen, autoritatile competente vor stii daca inca va doriti sa divortati. Certificatul de divort se elibereaza in termen de 5 zile lucratoare si se inmaneaza celor doi fosti soti.

In functie de modul in care se realizeaza divortul, dar si de stadiul relatiei (cu copii sau fara), onorariul avocatului si costurile suplimentare cresc sau scad.

Divortul in instanta presupune mai multe proceduri precum: contactarea avocatilor, cerere de chemare in judecata, acte cerute de judecatorie, acte doveditoare in sustinerea argumentelor reclamantului si/sau al paratului, acte doveditoare asupra contributiei la cresterea si educarea copilului, dovada imobilului, acte care sustin argumente asupra partajului bunurilor si asa mai departe.

In cazul in care ambii soti sunt de acord sa divorteze, dar acest lucru se va petrece in judecata, nu este necesara prezenta. Se va incheia un contract de asistenta juridica online, apoi partea respectiva va fi reprezentata de un avocat sau de o persoana cu procura speciala.