Actiune de divort

Actiunea de divort se inainteaza atat pe cale judecatoreasca prin motive temeinice sau de comun acord. Conform Codului Civil, sotii care nu se mai inteleg au dreptul de a alege sa isi desfaca mariajul fie de comun acord, fie in instanta.

Divortul reprezinta calea legala de desfacere a casatoriei. Odata cu pronuntarea divortului se poate opta si pentru partajul bunurilor.

Actiunea de divort pentru motive temeinice inseamna ca unul dintre soti sau ambii au motive grave care fac imposibila continuarea casatoriei. Motivele temeinice sunt strict personale si se refera la starea de sanatate a unuia dintre soti (la nivel mental sau fizic), raporturile grav vatamate dintre cei doi, expertize medico-legale care atesta violenta fizica si psihica si asa mai departe.

Pentru a demonstra ca divortul se va petrece din motive temeinice, din vina unuia dintre soti sau a ambilor, sunt necesare acte care sa ateste acest lucru. Actiunea de divort se poate face cu ajutorul unui avocat, care sa reprezinte partea.

Actele necesare actiunii de divort depind de forma divortului (cu minori sau fara, unul dintre soti sau ambii rezidenti in strainatate, dar cu ultimul domiciliu in tara). De asemenea, in cazul actiunii de divort pentru motive temeinice cu ajutorul unui avocat, trebuie luat in calcul si onorariul avocatului, dar si costurile suplimentare in functie de complexitatea cazului.

Odata cu sentinta de divort, instanta va stabili custodia copilului (daca este cazul), numele de familie pe care il vor purta fostii soti si cum se va impartii masa partajabila.

In ceea ce priveste actiunea de divort prin acord, aceasta reprezinta calea cea mai usoara si rapida a desfacerii unei casatorii. Cererea de divort se semneaza de catre ambii soti si se produce in fata unui notar public sau la ofiterul de stare civila.

Este important ca ofiterul de stare civila sa aiba activitate pe raza ultimului domiciliu comun al sotilor sau sa fie cel care a oficializat casatoria dintre cei doi. Divortul prin acord dureaza mult mai putin decat cel prin instanta si aveti nevoie doar de certificatul de casatorie, acte de identitate, cererea de divort si dupa caz, certificatele de nastere ale copiilor.

Odata cu depunerea cerereii de divort, semnata de catre ambii soti, acestia primesc un termen de reflectie pe o perioada de 30 de zile calendaristice, termen in care isi pot schimba decizia asupra divortului. Dupa incheierea termenului, daca nu se prezinta la locul depunerii cererii ambii soti, aceasta va fi respinsa, iar divortul se va desfasura pe cale judecatoreasca.