Partaj divort – Avocat partaj bunuri – Partajul la divort

In cazul unui divort, ambii soti care s-au casatorit in regimul comunitatii bunurilor, pot face partajul. Acesta se poate face odata cu divortul sau dupa incheierea acestuia. Partajul bunurilor reprezinta alegerea unor bunuri comune, din partea unui sot si renuntand la altele.

In cazul bunurilor care nu sunt comune ( fiecare bun ii apartine unei persoane si nu are alta persoana ca si coproprietar), atunci partajul nu se face deoarece nu este necesar.

De retinut este ca partajul este o libertate si nu o obligatie. Pentru ca partajul bunurilor sa fie posibil, fostii soti trebuie sa se fi casatorit sub regimul comunitatii de bunuri si automat sa aiba bunuri comune.  Daca este vorba de o intreprindere comuna, fiecare dintre soti isi va prelua bunurile proprii, apoi se va trece la partajul bunurilor comune si ulterior la regularizarea datoriilor. In primul rand se va determina cota-parte, pe baza contributiei fiecarui sot la bunurile comune si la obligatiile comune. Inainte de a se determina aceasta, se considera ca sotii au avut contributii egale.

Pentru efectuarea partajului nu este un termen-limita, iar impartirea se face de obicei in proportie de 50% pentru fiecare. In caz contrar, atunci cand unul din soti a contribuit mai mult la dobandirea bunurilor din timpul casatoriei, acesta poate cere un procent mai mare din masa partajabila.

De asemenea, sunt bunuri care nu se pot imparti, asadar partajul se va face astfel:

  • Vanzarea bunului intr-un mod stabilit de ambii soti. Daca acest lucru nu este posibil din cauza neintelegerii, bunul sau bunurile se vor scoate la licitatie publica in conditile stabilite de lege. Distribuirea pretului se va face proportional cu cota-parte a fiecaruia.
  • Atribuirea intregului bun, in favoarea unuia dintre soti contra unei sulte

In ceea ce priveste preturile, taxa de timbru va fi de 5% din valoarea bunurilor partajabile, iar onorariul 3% din valoarea bunurilor partajabile in functie de fiecare caz.

Actele necesare  efetuarii unui partaj dupa divort:

  • Actele de proprietate
  • Extrase informative din partea cadastrului
  • Certificatele fiscale de la taxe si impozite

In cazul in care unul din soti va revendica mai mult de 50% sunt necesare acte suplimentare care sa ateste contributia sa in plus.

Un alt aspect pe care trebuie sa il luati in considerare este ca nu toate bunurile ce s-au dobandit in timpul casatoriei sunt considerate ca au un coproprietar, acestea se claseaza la bunuri personale si nu trebuie sa fie partajate.

Partajul se poate efectua atat in instanta, cat si la un notar public. Partajul facut in fata unui notar public nu este atat de costisitor si se produce mai repede decat cel in instanta – conditia fiind ca ambii soti sa fie de acord asupra impartirii bunurilor.