Divort fara acordul unuia dintre soti

Divortul nu se produce mereu dupa cum s-a infaptuit si casatoria, adica de comun acord. Desfacerea casatoriei se poate face de comun acord la primarie, notar public sau divortul fara acordul unuia dintre soti care se produce in instanta.

In cazul in care unul dintre soti nu este de acord cu privire la desfacerea casatoriei, certificatul de divort se acorda daca:

  • Separarea dintre cei doi soti este de cel putin doi ani. Este vorba de faptul ca cei doi soti au locuit separat, chiar daca inca erau casatoriti.
  • Motive temeinice de divort care nu mai fac posibila continuarea casatoriei. Aceste motive reprezinta raporturile grav vatamate dintre cei doi soti,
  • Starea de sanatate a unuia dintre soti indica imposibilitatea continuarii casatoriei.

Separarea dintre soti se poate produce cu mult timp inainte de a depune cererea de chemare in judecata sau cererea de divort. Pentru a putea sustine aceasta idee, a separarii in fapt, trebuie sa aduceti acte doveditoare. In acest caz, reclamantul isi asuma vina asupra esecului casatoriei, iar instanta va pronunta divortul propriu-zis, chiar daca paratul nu este de acord. Odata cu depunerea cererii de divort si refuzul semnarii cererii de catre parat, nu va fi posibila culpa ambilor soti, ci exclusiv a reclamantului.

Motivele temeinice pot face referire la culpa ambilor soti sau doar a unuia, dupa caz si in functie de dovezile aduse. Aceste motive trebuie sa fie bine intemeiate, dovedite prin probe, de nesuportat si care afecteaza intradevar continuarea mariajului dintre cei doi.

In cazul in care se dovedeste culpa comuna, nu va influenta in niciun fel modul in care se va face partajul. La fel si in cazul vinovatiei doar a unuia dintre soti. Motivele subiective si personale vor fi apreciate de catre instanta, judecatorul va da ulterior o sendinta asupra divortulu.

Starea de sanatate a unuia dintre soti trebuie demonstrata, desigur, prin cateva documente. In cazul starii de sanatate care face imposibila continuarea casatoriei, nu se mentioneaza culpa niciunuia dintre soti.

Starea de sanatate poate fi motiv de divort, dar decizia divortului se va lua in functie de cat de mult afecteaza casnicia, boala respectiva. Chiar daca unul dintre soti refuza acordul divortului, daca starea de sanatate nu mai face posibila casatoria, judecatorul va pronunta divortul.

Pentru atribuirea divortului fara acordul unuia dintre soti, documentele trebuie sa justifice motivele, separarea in fapt a sotilor, precum si comportamentul sotului care refuza acordarea divortului.