Cerere de divort

Divortul este actul de desfacere legal al unei casatorii. Acesta se realizeaza printr-un proces care se desfasoara conform Codului Civil al Romaniei. In legislatia actuala sunt trei variante de divort, respectiv: pe cale administrativa, notariala sau in instanta.

Fiecare varianta a divortului ale specificatiile ei dupa cum urmeaza:

  • Divorul pe cale administrativa se face in fata ofiterului de la starea civila. Aceasta procedura este asemanatoare a celei de incheiere a casatoriei. In cazul in care exista un copil minor, divortul pe cale administrativa nu este posibil
  • Divortul pe cale notariala se face in fata unui notar public, prin comunicarea modalitatii de a solutiona toate aspectele. Prin aceasta cale se stabilesc toate aspectele necesare divortului, inclusiv a copiilor minori.
  • Divortul pe calea instantei este una dintre cele mai utilizate metode. In instanta, se vor lua toate masurile necesare desfacerii casatoriei, din cauza faptului ca partile nu ajung de multe ori la un consens.

Pentru fiecare dintre variantele de mai sus, sunt necesare acte pentru a desface casatoria. In cazul divortului pe cale administrativa si cea notariala, procedura se face mai repede decat la divortul pe calea instantei.

Divortul la judecatorie trebuie sa contina o cerere de divort. Aceasta trebuie sa contina numele copiilor minori (daca exista) sau cei adoptati de catre cei doi soti. In cazul in care sotii nu au copii minori, trebuie mentionat acest lucru in cererea de divort.

Un alt act ce va fi atasat la cererea respectiva trebuie sa fie copie e certificatului de casatorie si cate o copie dupa certificatele de nastere ale copiilor minori (daca exista). Daca s-a efectuat medierea cu privire la divort, iar intelegerea sotilor s-a produs ulterior, acest lucru trebuie mentionat asupra solutionarii aspectelor divortului.

Cererea de divort se redacteaza in functie de standardele impuse de lege, datele sotilor si toate datele necesare in instanta. In cazul in care cererea de divort impreuna cu anexele ei sunt incomplete, procedura divortului se va intinde pe o perioada mai lunga de timp.

In functie de aspectele casatoriei, respectiv: divortul cu copiii, cu unul din soti rezidenti in strainatate dar cu ultimul domiciliu in tara, cu ambii soti rezidenti in strainatate si ultimul domiciliu in tara sau divort pentru casatorii ce s-au incheiat in afara tarii, dar cu ultimul domiciliu in tara, onorariul este altfel. Singura plata ce ramane neschimbata, respectiv taxa de timbru – este in valoare de 100 de lei.