Desfacerea casatoriei

Conform Codului Civil, doi soti  care nu se mai inteleg, au dreptul de a desface casatoria prin 3 moduri legale, respectiv: la notarul public, la ofiterul de stare civila sau in instanta. Odata cu hotararea judecatoreasca, divortul ramane irevocabil.

Divortul poate avea loc:

  • Prin acordul ambilor soti, la cererea unuia si acceptarea celuilalt sau la cererea ambilor soti.
  • Prin motive temeinice – raporturile dintre soti au fost grav vatamate si casatoria nu mai poate continua
  • Prin dovada separarii in fapt care a durat minim 2 ani
  • Daca starea de sanatate a unuia dintre soti nu mai face posibila continuarea casatoriei.

Desfacerea casatoriei la notar sau la ofiterul starii civile se poate face doar daca ambii soti sunt de acord si nu implica copii minori. Notarul public sau ofiterul de stare civila trebuie sa activeze pe raza ultimului domiciliu comun al sotilor sau sa fie cel care a oficializat casatoria dintre cei doi.

In cazul acordului ambilor soti, autoritatea competenta va elibera un certificat de divort. Divortul care implica minori se poate face si la notarul public, cu conditia ca ambii soti sa se inteleaga asupra tuturor aspectelor care privesc copilul.

Cererea pentru divort se depune impreuna, daca ambii soti sunt de acord. Aceasta se depune la ofiterul starii civile sau la notar, iar dupa inregistrarea acesteia, sotii vor primi un termen de reflectie care va dura 30 de zile calendaristice.

Dupa expirarea termenului, sotii se prezinta impreuna la locul depunerii cererii, urmand ca notarul sau ofiterul starii civile sa verifice daca sotii inca staruie sa divorteze. Autoritatea competenta va elibera certificatul de divort, fara a se face mentiune asupra culpei sotilor.

In cazul neintelegerii dintre soti, acestia vor fi nevoiti sa divorteze pe cale judecatoreasca. Instanta va hotari toate aspectele, iar in cazul in care exista copii minori, deciziile se vor lua pentru binele acestora.

Aspecte precum numele pe care il vor purta fostii soti dupa desfacerea casatoriei, unde va locui copilul, pensia de intretinere, programul de vizitare si asa mai departe vor fi stabilite de notarul public daca sotii vor cadea de comun acord sau de instanta daca nu se inteleg asupra acestor detalii.

Desfacerea casatoriei prin acordul ambilor soti este mult mai rapida si mai putin costisitoare decat cea in instanta. In ceea ce priveste divortul in instanta – aceasta cale implica mai multe proceduri si mai multe acte pentru a constata divortul.

Spre deosebire de divortul pe cale administrativa sau notariala, divortul in instanta necesita si un avocat pentru eventualele neplaceri asupra procesului.