Divort prin acord – divort de comun acord

Legile in vigoare le permite sotilor care nu se mai inteleg sa puna punct casniciei prin mai multe moduri, chiar si un divort de comun acord. Acesta presupune prezentarea ambilor soti la ofiterul starii civile pentru desfacerea casatoriei, sau divort prin acord.

Potrivit legii, divortul prin acordul sotilor a fost reglementat de Codul Civil si stabileste ca sotii pot divorta printr-o procedura rapida, in fata unui ofiter al starii civile – divort prin acord. Important este ca, ofiterul de stare civila trebuie sa fie din raza ultimului domiciliu comun al sotilor sau cel care a oficializat casatoria. Acesta va elibera un certificat de divort dupa ce se stabileste ca sotii au consimtamant liber pentru aceasta decizie.

Cererea de divort se depune la primarie. Aceasta se semneaza personal de ambii soti si se si redacteaza personal. Fiecare dintre parti va declara pe proprie raspundere acordul cu privire la desfacerea casatoriei, lipsa copiilor minori, lipsa punerii sub interdictie judiciara si lipsa solicitarii altor autoritati sa incheie divortul. In cerere se va redacta de asemenea si adresa ultimului domiciliu comun, dar si numele de familie pe care il vor purta odata cu pronuntarea divortului.

In cazul in care domiciliul comun declarat nu este acelasi cu cel din actele de identitate, se va declara acest lucru pe propria raspundere in fata ofiterului starii civile.

Documentele necesare divortului prin acord:

  • Cererea de divort
  • Certificatele de nastere si de casatorie (originale si copii)
  • Actele de identitate (originale si copii)

Ofiterul starii civile va inregistra ulterior cererea de divort si acorda un temen de 30 de zile – perioada de reflectie – care se calculeaza din momentul depunerii cererii. Acest termen se acorda datorita faptului ca cererile depuse se pot retrage sau sotii se pot impaca. Dupa expirarea termenului, sotii trebuie sa se prezinte in acelasi loc, primind certificatul de divort din partea ofiterului de stare civila.

Sotii vor achita in primul rand o taxa de timbru in valoare de 100 de lei. De retinut este ca taxa nu se poate restitui daca dosarul divortului se claseaza. In cazul in care sotii nu se vor prezenta impreuna la primarie pentru eliberarea certificatului de divort, dosarul se claseaza.

Cazuri de clasare pentru dosarele de divort:

  • In cazul in care unul dintre soti sau ambii vor sa renunte la desfacerea casatoriei
  • In cazul in care unul dintre soti este sub interdictie judiciara inainte de finalizarea procedurii
  • In cazul in care se va naste un copil inainte de a se elibera certificatul de divort
  • In cazul in care unul dintre soti decedeaza

Daca s-au indeplinit toate conditiile necesare unui divort, certificatul se va elibera,urmand a fi inmanat sotilor in termen de 5 zile lucratoare.