Divort amiabil – divort pe cale amiabila

Divortul prin acordul sotilor este mult mai usor de solutionat si ambii incheie casnicia intr-un mod civilizat. Aceasta procedura se desfasoara la notar sau la ofiterul starii civile. Codul Civil permite desfacerea casatoriilor prin acordul sotilor.

Divortul pe cale amiabila este destul de des intalnit, asta in cazul in care cererea de divort este depusa de ambii soti sau doar de unul si acceptata de celalalt. Divortul amiabil dureaza in medie o luna si jumatate, iar taxele in cazul acesta sunt mai scazute.

In cazul in care ambii soti sunt de acord cu solutionarea divortului si nu au copii minori impreuna, notarul sau ofiterul de stare civila va elibera un certificat de divort. Este important de retinut ca doar ofiterul de stare civila din raza ultimului domiciul comun sau cel care a oficializat casatoria, poate realiza divortul.

Sotii trebuie sa se puna de acord cu privire la urmatoarele aspecte:

  • Modul de realizare a divortului
  • Modul de a face partajul ( daca acesta este necesar)
  • Custodia copilului, incredintarea si educarea acestuia in cazul in care este minor.

Divortul amiabil se poate constata si de catre un notar public. Daca exista copii minori, sotii vor trebui sa convina asupra urmatoarelor aspecte:

  • Numele de familie pe care il vor purta dupa pronuntarea divortului
  • Custodia comuna
  • Stabilirea domiciliului dupa divort (cu acte doveditoare asupra locuintei)
  • Stabilirea contributiei a ambilor parinti referitoare la cresterea si pregatirea in scop profesional a copiilor
  • Cum se va pastra legatura intre parinti si cu minorii

In cazul in care exista copii minori, iar raportul anchetei sociale nu este unul benefic pentru copil, cererea de divort se va respinge si sotii vor trebui sa incheie casatoria pe calea instantei.

Procedura desfacerii casatoriei pe cale amiabila este una relativ simpla, respectiv: se depune cererea de divort de catre ambii soti, persoana care elibereaza certificatul de divort va acorda un termen de reflectie pe o perioada de 30 de zile, iar dupa perioada aceasta, sotii se vor prezenta personal si vor primi certificatul de divort.

Cererea de divort, fie el si pe cale amiabila, poate fi respinsa de catre notar sau de catre ofiterul de stare civila daca nu indeplineste conditiile necesare desfacerii casatoriei.

In divorturile pe cale amiabila nu se stabileste cupla a niciunua dintre soti sau se poate solicita culpa comuna. Ambele parti accepta astfel faptul ca au gresit, iar asta a dus la un esec in casatorie, evitand sa aiba discutii in fata judecatorului.