Ce acte trebuie pentru divort
Actiune de divort
Cat dureaza un divort
Custodie comuna
Custodia copilului
Divort de comun acord
Divort fara acordul unuia dintre soti
Divort in instanta
Divort in lipsa unuia dintre soti
Divort la judecatorie
Pensie alimentara 2 copii
Divort fara acordul sotului
Prima infatisare la divort
Avocat divort Bucuresti
Incredintarea minorului catre mama
Cat dureaza un divort in lipsa
Odata cu schimbarea principiilor si conceptiilor asupra vietii, divortul in lipsa uneia dintre parti este din ce in ce mai utilizat. Aceasta metoda presupune pronuntarea divortului chiar daca unul dintre soti lipseste datorita factorilor ce fac imposibila prezentarea la judecatorie, sau daca unul dintre ei nu este de acord sa se prezinta.
Divortul in lipsa presupune angajarea unui mediator sau a unui avocat pentru a reprezenta parte care nu se poate prezenta. Acestia se vor ocupa de detaliile aferente unui proces de divort, fara a fi prezent in Romania. Metoda divortului in lipsa se mai numeste si divort la distanta (cand unul dintre soti este plecat in strainatate si nu se poate prezenta in timp util la infatisarile pentru divort).
Divortul fara partaj dureaza intre 3 si 9 luni, cu posibilitatea prelungirii pana la 1-2 ani, daca partile nu se inteleg si nu ajung la un numitor comun. Timpul pana la primul termen de judecata variaza intre 3-6 luni daca judecatoria este foarte aglomerata, termenul cel mai scurt fiind 1-2 luni. Apoi urmeaza solutionarea procesului si administrarea probelor care dureaza intre 3-4 luni.
Hotararea asupra divortului redactata de catre judecato se intinde si ea pe o perioada de 3 luni sau mai mult, daca acesta este foarte aglomerat, urmand sa o comunice partilor. In termen de 30 de zile, se poate face apel la hotararea de divort, din partea oricarei parti. In cazul in care in cele 30 de zile, niciuna dintre parti nu face apel, sentinta divortului va fi definitiva si irevocabila.
Partajul sau apelul din partea unei parti nemultumite, prelungeste perioada desfacerii casatoriei. Mediatorul sau avocatul avand posibilitatea de a negocia din partea sotului lipsa si de a incerca sa ajunga la un numitor comun cu cealalta parte, pentru a putea scurta perioada divortului.
Durata desfacerii casatoriei in lipsa variaza in functie de deciziile pe care ambele parti le vor lua, dar si de cat de aglomerata este judecatoria.
Pe de alta parte, divortul se poate pronunta in lipsa, chiar daca sotul lipsa nu este de acord. Acest lucru se petrece pe baza motivelor temeinice sau a starii de sanatate care fac imposbila continuarea casatoriei dintre cele doua parti.
De asemenea, separarea in fapt care a durat cel putin 2 ani, atrage sentinta asupra divortului, chiar in lipsa sau opunerea unuia dintre soti. De exemplu, daca unul dintre soti a plecat in strainatate, iar celalalt a ramas in tara si au trait vieti diferite, sentinta de divort se va acorda si mai repede.