Cat costa un divort? Taxa divort

Procesul de divort nu este neaparat dificil, in ceea ce priveste actele. Chiar si asa, atunci cand sotii sunt de acord sa inceapa un divort si sa il incheie cat de repede posibil, parca nimic nu mai e atat de complicat. In plus, trebuie sa stim care sunt procedurile, dar mai ales care sunt taxele si cat costa un divort.

Taxele judiciare de divort s-au schimbat in anul 2013, in urma intrarii in vigoare a OUG 80/2013. Toate aceste taxe s-au majorat, inclusiv tarifele pentru cererile de divort. Taxa de timbru pentru toate cazurile costa 100 lei.

In functie de stadiul casatoriei – cu copiii sau fara, divortul se poate face in trei variante, respectiv: pe care notariala, pe cale administrativa sau pe calea instantei. In ceea ce priveste onorariul si durata procesului, aspectele sunt urmatoarele:

  • Divortul cu copiii – actele necesare: certificat de casatorie, certificatul de nastere al copilului si cererea pentru divort. Daca unul din soti cere ca domiciliul copiilor sau a copilului sa se stabileasca la el, va avea nevoe de dovada imobilului (locuinta) si minim un martor. Onoraiul porneste de la 3.500 lei, iar durata este intre 5-9 luni.
  • Divortul cu unul dintre soti cu resedinta in strainatate, dar cu ultimul domiciliu in tara – acte necesare: certificat de casatorie si un martor. Onorariul porneste de la 3.500 lei.
  • Divortul in care ambii soti sunt rezidenti in strainatate, dar cu ultimul domiciliu in tara – aceleasi acte de mai sus si cu acelasi onorariu.
  • Divortul pentru casatoriile ce s-au incheiat in afara tari, dar cu ultimul domiciliu in tara – acte necesare: certificat de casatorie transcris si un martor. Onorariul porneste de la 3.500 lei in sus.

Tarifele difera in functie de motivul divortului, acesta poate avea loc prin:

  • Acordul sotilor. Cererea se poate depune de catre ambii soti sau doar a unuia dintre ei, acceptata ulterior si de celalalt.
  • Faptul ca relatia dintre soti este foarte grava, iar casatoria nu mai poate continua (motive temeinice).
  • Faptul ca starea de sanatate a unuia face imposibila continuarea casatoriei
  • Faptul ca unul dintre soti cere divortul dupa separarea de celalat (separare care a durat minim 2 ani).

Cererea de divort se depune de soti impreuna la ofiterul de stare civila sau la notar, acestia inregistreaza cererea si apoi se acorda un termen de reflectie pe o perioada de 30 de zile. Dupa expirarea termenului, sotii se prezinta la notar sau la ofiterul de stare civila, acestia verificand daca vor sa divorteze, iar consimtamantul lor este liber.