Custodia copilului – Custodie copil

Pronuntarea divortului aduce si hotararea asupra copilului – cui i se va incredinta si cine va plati pensia de intretinere, in functie de solicitarile parintilor si de probele aduse de ei in sustinerea verbala. Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre un parinte se refera la incredintarea copilului doar unui parinte, iar celalalt va plati pensia de intretinere.

Dreptul de vizitare precum si incredintarea minorului se stabileste de catre judecator, acesta hotaraste asupra:

  • Cui va lua decizii asupra educatiei minoroului
  • Cui ii va administra bunurile minorului
  • Cui i se va incredinta
  • Exercitarii autoritatii parintesti de catre unul sau ambii parinti

Parintii pot ajunge la un comun acord asupra locuintei copilului – daca va locui doar la unul dintre parinti sau alternativ la fiecare-. In cazul in care parintii nu locuiesc in aceeasi tara, instanta va hotari asupra acestui fapt, dar de obicei copilul ramane in tara unde a locuit si pana la divortul parintilor. Drepturile de custodie, programul de vizitare precum si locuinta copilului va fi stabilita in interesul superior al minorului.

Exista cazuri extreme in care niciunul dintre parinti nu este in masura sa aiba in grija minorul, instanta poate lua decizia asupra plasamentului minorului la o alta persoana sau familie, cu consimtamantul acestora sau poate fi trimis intr-o instituitie de ocrotire, pentru buna crestere a copilului.

Daca se acorda custodia doar unuia dintre parinti, celalalt are dreptul la decizii importante asupra minorului, iar in cazul unei custodii comune, parintii au drepturi egale in orice decizie. Schimbarile majore in viata minorului trebuie sa fie acceptate de catre ambii parinti.

Odata cu pronuntarea divortului, se va stabili si unde va locui copilul. Daca minorul are peste 10 ani, acesta poate fi audiat de catre judecator impreuna cu parintii, fara a fi influentat de vreuna dintre parti. In functie de interesul superior al copilului se vor lua toate deciziile.

Exista posibilitatea de a cere custodie comuna chiar daca s-a pronuntat custodia unica. Cuplurile care au divortat inainte de Octombrie 11 si s-a acordat custodia doar a unuia dintre parinti, se poate cere custodia comuna in functie de probele aduse in instanta (bonuri, plati in folosul copilui, intreaga contributie a parintelui).

Parintii trebuie sa asigure protectia si educatia copilului pana la varsta adulta si independenta. Aceste doua puncte reprezinta primele beneficii pentru minor. Custodia unica este mai dificil de obtinut decat custodia comuna, din pricina faptului ca vor trebui sa existe probe foarte sustenabile pentru ca judecatorul sa poata face o singura alegere.