Divort in lipsa unuia dintre soti

Desfacerea casatoriei se poate realiza chiar daca unul dintre soti nu este prezent sau nu este de acord. Divortul in lipsa unuia dintre soti se face prin angajarea unei persoane sa discute in locul sotului caruia ii este imposibil sa se prezinte in Romania pentru desfacerea casatoriei.

Daca unul dintre soti locuieste in strainatate, poate incheia un contract de asistenta juridica online, in care poate angaja un avocat sau un mediator pentru a discuta cu cealalta parte, in locul lui. Aceasta procedura se numeste “divort la distanta”. Pe de alta parte, daca nu se poate incheia un CAJ, datorita diferitelor motive precum lipsa de timp sau probleme financiare, o persoana imputernicita poate reprezenta partea respectiva.

Se poate comunica prin intermediul platformelor precum e-mail-ul, telefon, WhatsApp, camere web si alte mijloace care fac posibila teleconferinta. Atat avocatii cu clientii, partile intre ele, cat si una dintre parti cu avocatul celeilalte pot comunica prin aceste mijloace fara a mai fi nevoie de prezenta fizica.

Avocatul sau mediatorul de divort vor pune la dispozitie toate actele necesare incheierii casatoriei, urmand ca partea sa le trimita completate. Actele pe care partea lipsa le trimite pot fi si copii, dar conforme cu originalul. Formalitatile divortului se pot indeplini dupa primirea tuturor actelor, apoi se pronunta sentinta de divort.

In cazul in care sotul care lipseste si nu este de acord cu divortul, va interveni un mediator care sa discute cu acesta. Mediatorul va trebui sa isi gaseasca solutia prin care sotii vor ajunge la un divort de comun acord. De obicei, mediatorul are cateva subiecte standard despre care vorbeste cu sotul care nu este de acord cu divortul, respectiv:

  • Acordul in privinta divortului
  • In cazul in care sotul este cel care nu doreste sa isi dea acordul asupra divortului, daca sotia mai poate pastra numele dupa divort
  • Unde se va stabili locuinta copilului minor dupa divort (daca exista)
  • Programul de vizite ce implica minorul
  • Pensia de intretinere
  • Contributiile parintesti asupra educatiei adecvate si intretinerea pana la o varsta majora

De obicei, mediatorul are mijloace psiho-juridice care ajuta partile sa ajunga la un numitor comun, mai ales daca este vorba si de un copil. Avocatii si mediatorii pot obtine sentinta de divort prin procura speciala in cazul in care unul dintre soti nu poate fi prezent.

Divortul in lipsa unuia dintre soti nu este obligatoriu sa fie din pricina faptului ca unul dintre soti nu este de acord si nu vrea sa se prezinte, ci pur si simplu din cauza circumstantelor care fac imposibila participarea la un proces de divort.