Acte necesare pentru divort

Actele necesare pentru divort nu trebuie sa sperie pe nimeni. In principiu, separarea de drept a sotilor reprezinta pasul ultim pe care acestia trebuie sa il faca in fata instantei, dupa ce toate incercarile de reparare a relatiei au esuat. In acest scop, oricare dintre soti poate depune cererea de divort la judecatoria de sector sau in circumscriptia de care apartine.

Pentru ca demersul sa fie incununat de succes insa, iar instanta sa se pronunte intr-un timp scurt, trebuie indeplinite o serie de formalitati. Iar cum fiecare persoana este diferita, exista si o serie de situatii de care rebuie sa tii cont in completarea dosarului de divort.

Mai facem precizarea ca actiunea de divort, in sine, este distincta de cea pentru partajul bunurilor comune, dobandite in timpul casatoriei. Cele doua procese se deruleaza separat in instanta – de obicei divortul precede partajul, insa ele se pot desfasura si concomitent, la solicitarea petentilor.

Divort fara copii

Aparent, divortul fara copii este o procedura simpla. Cata vreme unul dintre soti este hotarat cu privire la motivul divortului, acesta poate depune cerere de chemare in judecata, in vederea oficierii separarii.

Cererea de chemare in judecata: aceasta trebuie sa respecte intru totul Codul de Procerdura Civila si va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele date: numele complet al sotilor, CNP, alaturi de datele privind domiciliul. Cererea de chemare in judecata trebuie sa mai cuprinda si descrierea cat mai succinta a motivelor care au stat la baza deciziei de divort.

  • copii dupa actele de identitate: de obicei sunt neceare doar cele ale petentului; cele ale paratului nu sunt necesare decat daca se opteaza pentru divortul de comun acord, la mediator sau la notar, caz in care fiecare dintre soti va avea calitatea de petent.
  • copie dupa certificatul de casatorie
  • proces verbal de informare in privinta medierii – acesta a devenit obligatoriu din anul 2013; procesul verbal poate fi incheiat de catre avocat sau chiar de catre un mediator, unde partile trebuie sa se prezinte impreuna; mediatorul sau avocatul au datoria de a informa partile implicate in legatura cu posibilitatea simplificarii procedurii de divort pe calea medierii, aceasta insemnand timp si costuri reduse fata de un proces obisnuit
  • taxa de timbru

Divort cu copii

In cazul divortului cu copii, in afara actelor mai sus mentionate, trebuie si o serie de documente pentru acestia.

  • Copii dupa actele de nastere ale copiilor, certificate conform cu originalul; in cazul in care reclamantul nu se afla in posesia acestora, poate solicita eliberarea unui duplicat din partea Oficiului de Stare Civila de pe raza localitatii sau sectorului de resedinta al copiilor
  • Dovada domiciliului, pentru parintele care doreste sa ia in custodie copilul/copiii la domiciliul propriu
  • In cazul in care copiii sunt minori, ambii parinti trebuie sa depuna la dosar adeverinte de venit, in vederea stabilirii pensiei de intretinere

Indiferent ca dorim custodie comuna sau exclusiva, este necesara o ancheta din partea Autoritatii Tutelare, aceasta functionand de regula in cadrul Primariei sau a Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului din cadrul Consiliului Judetean.

De asemenea, orice alte acte in privinta carora reclamantul considera ca ii pot aduce castig de cauza in instanta pot fi depuse la dosarul de divort – certificate medico legale care sa ateste acte de violenta asupra sa ori a copiilor, declaratii ale martorilor sau alte documente care sa ateste veniturile sau dovezi ale scolarizarii copiilor.

Toate actele vor fi intocmite in trei exemplare – cate unul pentru fiecare dintre petenti si unul pentru instanta.