Ce acte trebuie pentru divort

In functie de modalitatea de desfacere a casatoriei, respectiv pe cale administrativa, pe calea instantei sau notariala, sunt necesare cateva acte pentru a face demersurile pentru un divort. Inainte de a incepe desfacerea casatoriei, asigurati-va ca stiti ce acte trebuie pentru divort.

In cazul in care optati pentru divortul in instanta si nu pentru cel de comun acord, aveti nevoie de urmatoarele acte:

 1. Cerere depusa la judecatorie (cererea de chemare in judecata) care sa contina: numele reclamantului cat si al paratului, adresa acestora si CNP, obiectul cererii (motivele divortului, pastrarea sau revenire numelui, stabilirea domiciliului copilului, pensie de intretinere si stabilirea culpei, acte doveditoare care sustin motivele inaintarii divortului, semnatura si data. Daca va va reprezenta un avocat sau o persoana cu procuratura speciala – se vor mentiona si datele specifice persoanei respective.
 2. Dovada platii taxei de timbru (in functie de modul prin care alegeti sa divortati, taxa difera)
 3. Certificatul de casatorie
 4. Certificatul de nastere al copiilor
 5. Adeverinta de venit in cazul in care exista copii minori – astfel se va stabili cine va plati pensia de intretinere
 6. Actul de indentitate a ambelor parti
 7. Procesul verbal care atesta ca partile au fost informate cu privire la mediere
 8. Acte care sa sustina motivele pentru care reclamantul inainteaza un divort, respectiv: certificate medico-legale, procese verbale de la Politie, acte doveditoare care au fost eliberate de psiholog in legatura cu starea de sanatate mentala a copiilor datorita neintelegerii parintilor, acte care dovedesc costurile suportate de reclamant pentru intretinerea copilului si pregatirea profesionala a acestuia.

Dupa ce actele sunt depuse in intregime, judecatorul va stabili termenul de judecata. Dosarul ce cuprinde aceste acte trebuie sa fie prezentate in 3 exemplare. Un exemplar va fi trimis catre instanta – inclusiv taxa de timbru si procura speciala, altul va fi trimis catre parat (fara taxa de timbru si procura speciala), un altul ii va revenii Autoritatii Tutelare (fara taxa de timbru sau copii ale acesteia).

Odata cu depunerea cererii de divort se poate depune si cererea de partaj. Prima data se va pronunta divortul, urmand apoi sa se stabileasca felul in care va fi impartita masa partajabila. In cazul in care se produce medierea intre parti si acestia se inteleg, instanta va incheia pe cale amiabila procesul.

Daca optati pentru divortul prin acord, aveti nevoie de:

 1. Actele de identitate ale ambilor soti
 2. Certificatele de nastere
 3. Certificatul de casatorie