Divort fara acordul sotului

Divortul se poate infaptui, chiar daca sotul nu este de acord. Desfacerea casatoriei ar trebui sa fie o chestiune ce tine de acordul ambilor soti, la fel cum a fost si inceperea mariajului. In acest caz, divortul prin instanta se poate obtine chiar daca una dintre parti se opune.

Codul Civil face referire la divortul in cazul dezacordului, ca acesta se poate infaptuii din motive temeinice, ce fac imposibila continuarea casatoriei dintre cei doi. Vatamarea grava a raporturilor dintre soti este un motiv temeinic si asupra sustinerii acestui motiv trebuie sa aveti cateva documente care sa ateste acest lucru.

Rapoartele medico-legale care dovedesc comportamentul neadecvat si opus legii al sotului care nu isi da acordul asupra divortului sunt acte necesare pentru sentinta de desfacere a casatoriei. In acest caz, este cert ca mariajul nu mai poate continua, indiferent de atitudinea paratului.

Reclamantul va depune o cerere de chemare in judecata, cu toate datele si actele necesare, urmand ca paratul sa primeasca o instiintare asupra acestui fapt. In cazul refuzului, paratul poate face o intampinare, in care explica motivele neacordarii divortului.

Pe langa motivele temeinice, starea de sanatate afectata a sotului care nu doreste sa acorde divortul, este un factor important in pronuntarea sentintei. In cazul in care starea de sanatate este una grava si nu mai poate face posibila casatoria, sentinta de divort va fi data chiar daca unul dintre soti se va poune.

Separarea propriu zisa dintre cei doi soti, care s-a facut de cel putin 2 ani, este un alt factor care decide sentinta de divort. Daca sotii s-au despartit, respectiv au trait vieti separate si au locuit separat, cand inca erau casatoriti, divortul se poate acorda si in cazul refuzului unuia dintre ei.

Dupa pronuntarea sentintei de divort, se face partajul – daca este necesar-. Cererea de partaj poate fi respinsa datorita faptului ca nu exista o masa partajabila, iar bunurile au uz personal, asadar se acorda unuia dintre soti tot ce i se cuvine.

De mentionat este ca daca s-a stabilit culpa comuna a sotilor, acest lucru nu va afecta modul in care se imparte masa partajabila comuna, precum si culpa doar a unuia dintre soti.

In instanta se va stabili si din cauza cui s-a produs desfacerea casatoriei, lasandu-se tot la aprecierea judecatorului.

In cazul unui divort care implica si copii minori, instanta va stabili de asemenea unde va locui copilui, cine ii va acorda pensia de intretinere, programul de vizitare, respectiv custodia copilului. Custodia copilului poate fi acordata doar unuia dintre soti – custodie unica sau ambilor soti – custodie comuna.