Divort la tribunal – acte divort tribunal

Divortul pe cale judecatoreasca se infaptuieste atunci cand sotii nu pot divorta pe cale administrativa, respectiv de comun acord. In acest caz, se angajeaza un avocat prin semnarea unui contract si platirea onorariului stabilit.

Procedura divortului la tribunal este urmatoarea:

 • Se redacteaza o cerere de chemare in judecata. Aceasta se scrie dupa standardele impuse de lege si contine: toate datele reclamantului, dar si ale paratului, probele necesare unui divort si alte detalii referitoare la motivele acestuia.
 • Odata cu depunerea cererii de chemare in judecata se depun si actele doveditoare necesare. Acestea pot fi depuse prin oficiul postal sau la judecatorie. De retinut este ca, se depun exemplare in functie de partile procesuale + un exemplar pentru instanta.
 • Cererea ajunsa la judecatorie se imaneaza unui judecator (aleatoriu), apoi se studiaza cererea. Judecatorul ii poate cere mai multe lamuriri si acte reclamantului. Dupa aceasta procedura, judecatorul va instiinta paratul prin trimiterea unui exemplar din partea reclamantului. Paratul poate sa fie de acord sau nu. Aceasta opunere se face prin depunerea unei intampinari.
 • Cand reclamantul primeste intampinarea, poate face astfel raspuns la aceasta.
 • Dupa toate aceste proceduri se va stabili un termen de judecata.

Actele necesare inceperii unui proces de divort:

 • Actul de identitate al reclamantului
 • Certificatul de casatorie
 • Certificatele de nastere
 • Actul de indentitate al paratului (adresa exacta unde va primi instiintarile asupra existentei procesului)
 • Certificatele de nastere ale copiilor minori (daca exista)
 • Actele doveditoare ale dreptului de proprietate asupra bunurilor

In functie de complexitatea cazurilor, costurile pot creste. Reprezentarea reclamantului printr-un avocat este mult mai simpla si mai utila datorita cunostiintelor acestuia in fata instantei. Contractul cu un avocat se incheie in momentul in care reclamantul are toate datele necesare inceperii procesului de divort.

Divortul la tribunal dureaza intre o luna si trei cu posibitatea de extindere pana la primul termen de judecata. In procesele in care sunt inclusi copii minori, perioada este mai scurta si divortul se poate pronunta mai repede.

Pentru a divorta la tribunal si exista minori, va fi necesara o expertiza psiho-sociala. Unul din parinti poate cere decaderea din drepturile parintesti ale celuilalt sau exercitarea drepturilor de catre ambii parinti.

In cazul in care copilul are peste 10 ani, judecatorul trebuie sa il asculte intr-un birou in care se afla ambii parinti, fara ca acesta sa fie influentat. Pensia de intretinere este calculata in functie de venitul parintelui care va livra suma respectiva. De retinut: suma nu poate fi mai mare decat jumatate din salariul parintelui. Hotararea judecatoreasca se va lua in interesul copilului.