Pensie alimentara 2 copii

Divortul nu este o etapa grea doar pentru soti, ci si pentru copii minori. Pensia de intrerinere precum si cine o plateste va fi stabilita in instanta, judecatorul luand o decizie in interesul superior al copilului. In functie de venit, pensia alimentara pentru 2 copii reprezinta o treime in salariul lunar net.

Odata cu divortul sotilor, copii minori vor primi pensie alimentara din partea unui parinte. Asadar, unul din parinti este obligat sa asigure necesarul pentru viata de zi cu zi a copiilor. Pensia de intretinere este o obligatie, ci nu o optiune.

Calculul pensiei alimentare se face in functie de venitul celui ce o plateste, respectiv – o patrime din salariul lunar net pentru un copil, o treime din salariul net pentru 2 copii si o jumatete din salariul net pentru 3 copii sau mai multi.

Cum se plateste pensia alimentara:

  • Se plateste o suma pe o perioada mai lunga de timp sau chiar pe intreaga perioada in care pensia alimentara se datoreaza. Acest lucru este posibil doar daca persoana care are obligatia de a plati pensia alimentara are posibilitatea financiara.
  • In rate. Pensia alimentara care se plateste in rate poate fi stabilita de ambele parti sau prin hotarare judecatoreasca.

Neplata pensiei alimentare constituie o infractiune si se pedepseste prin amenda sau cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani daca:

  • Nu este platita cu rea-credinta timp de 3 luni
  • Persoana care plateste pensia lasa fara ajutor persoana ce se afla in intretinere
  • Nu este indeplinita obligatia de intrerinere

Pensia alimentara trebuie platita asa cum prevede legea – in termenul stabilit de instanta. In acelasi timp, instanta nu poate obliga o persoana sa plateasca pensie alimentara daca nu dispune de resurse financiare.

Pensia de intretinere pentru copii minori se plateste pana in momentul implinirii a 18 ani a copiilor, iar in cazul in care opteaza pentru invatamant superior, se continua pana la finalizarea studiilor. De retinut este ca, pensia alimentara se poate plati pana la varsta maxima de 25 de ani.

Daca situatia materiala a persoanei care are obligatia de a plati pensia alimentara se schimba sau nevoia de intretinere se schimba si ea, instanta va hotari daca suma pensiei de intretinere se mareste, se micsoreaza sau plata va inceta.