Divort in instanta

Divortul in instanta este varianta pentru sotii care nu ajung la niciun consens. Se depune o cerere in instanta, cu toate datele necesare, urmand ca apoi judecatorul sa ii trimita paratului un exemplar pentru a-l chema in instanta.

Divortul in instanta se poate infaptui si daca ambii soti sunt de acord. Se face o procedura speciala, dupa termenul de judecata, instanta verificand daca divortul se va produce. In cazul in care ambi sunt de acord, divortul se va pronunta, fara alte probe ce includ motivele de divort. Hotararea divortului in instanta bazata pe acordul ambilor soti este una definitiva!

Pentru desfacerea casatoriei pe calea instantei trebuie ca paratul sa fie de acord cu recunoasterea vinei de catre el – care a dus la destramarea casniciei. Reclamantul trebuie sa fie de asemenea de acord cu divortul de comun acord.

Pentru sotii care nu se inteleg si nu ajung la niciun consens, divortul in instanta de judecata este cea mai buna alegere. Pentru divortul in instanta, Codul Civil prevede urmatoarele motive:

  • Temeinice – raporturil dintre soti sunt vatamate grav si din aceasta pricina casatoria nu va mai fi posibila.
  • Cererea unui soti dupa separarea in fapt ( separarea care a durat minim 2 ani)
  • Cererea unuia dintre soti pe baza starii de sanatate, din cauza careia casatoria este imposibil de continuat.

Instanta poate pronunta divortul din culpa ambilor soti, chiar daca doar unul dintre ei a infaptuit cererea. Acest lucru este posibil daca din acte reiese ca ambii soti sunt vinovati de destramarea casniciei.

In cazul in care paratul nu formuleaza o cerere reconventionala, iar actele doveditoare arata ca doar reclamantul este vinovat de producerea divortului, cererea va fi respinsa bazata pe motive neintemeiate.

De asemenea, motivele de natura personala si subiectiva care atrag atentia asupra comportamentului unuia dintre soti, vor fi apreciate de catre instanta. Judecatorul va decide divortul doar in cazul in care motivele sunt serioase, s-au dovedit prin probe si gravitatea lor face imposibila continuarea casatoriei.

Partajul bunurilor nu se face tinand cont de culpa unuia dintre soti, neavand efecte asupra acestuia. Cota-parte a fiecaruia se va stabili prin acte doveditoare si nu prin motivele infaptuirii divortului. In ceea ce priveste copii sau copilul (minori), de obicei nu se tine cont de vinovatia niciunuia dintre soti, instanta luand o hotarare care sa ii fie benefica minorului.

Inainte de a ajunge in instanta, cuplul va trebui sa participe la o sedinta de mediere. In cazul in care acestia refuza medierea, instanta va respinge cererile de chemare in judecata.