Custodie comuna

Custodia comuna reprezinta dreptul legal al ambilor parinti de a se implica in cresterea si educarea copiilor minori. Aceasta se acorda odata cu pronuntarea divortului si totul se efectueaza spre binele copilului.

Acordarea custodiei comune implica drepturi egale ale parintilor in ceea ce priveste deciziile luate pentru binele sau. Chiar daca locuinta copilului se afla doar la unul dintre parinti, atunci cand vine vorba de decizii importante, acestea se vor lua impreuna. Spre exemplu: mutarea copilului intr-o alta scoala – trebuie ca ambii parinti sa fie de acord cu acest lucru.

Minorii cu varsta de peste 10 ani au posibilitatea de a fi ascultati de catre un judecator, in timpul procesului de divort, de fata cu ambii parinti. Deciziile asupra copilului se vor lua pentru bunastarea si interesul superior al acestuia, precum si in functie de ancheta psihosociala.

Codul Civil permite solicitarea custodiei comune, chiar daca ulterior copilul a fost incredintat doar unuia dintre parinti prin hotarare judecatoreasca. Totusi, daca a fost incredintat copilul unui singur parinte, celalalt inca are dreptul de a participa la educarea copilului  – asta daca nu a fost decazut din drepturi-.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti presupune o obligatie morala. Copilul trebuie condus pana la o varsta la care poate fi independent, asigurandu-i educatia si in acelasi timp protectia. Protectia si educarea copilului reprezinta primii pasi in respectarea interesului superior –copilul-.

Acestea trebuie sa fie asigurante intr-un mod adecvat de catre ambii parinti, in caz contrar vor fi decazuti din drepturi (daca se dovedeste acest lucru) unul sau chiar amandoi fosti soti. Copilul ar urma sa fie incredintat unei persoane apropiate care sa respecte rigorile si standardele impuse de lege pentru siguranta morala si fizica a copilului.

Custodia comuna inseamna exercitarea autoritatii parintesti in mod egal, in caz contrar se poate ajunge din nou in instanta, iar judecatorul va lua o decizie asupra acestui fapt. De obicei, custodia comuna este respectata de fiecare data, deoarece parintii cer custodie comuna. Prin hotararea judecatoreasca ce implica divortul, instanta va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile pentru minori. Aceste cheltuieli implica: educatia, invatatura, dar si pregatirea profesionala a minorilor.

Daca divortul s-a pronuntat inainte de Octombrie 2011, iar custodia a fost acordata doar unuia dintre parinti, se poate cere in instanta custodia comuna, conform Noului Cod Civil ce implica acest fapt. Odata cu acordarea custodiei comune, ambii parinti sunt obligati moral sa participe la buna crestere a copilului, pana la varsta adulta.