Pensie alimentara – pensie alimentara copil – calcul pensie alimentara

Odata cu inceperea procedurii pentru divort a uneia dintre parti sau a ambelor, trebuie sa tineti cont si de pensia alimentara. Instanta va decide cui ii revine custodia copilului, daca va fi custodie comuna si cine va plati pensia de intretinere a copilului/copiilor.

Divortul si pensia alimentara se vor decide in totalitate pentru interesul copilului, si nu a partilor. Daca minorul are peste 10 ani, va fi ascultat impreuna cu parintii de catre judecator, pentru a se asigura ca nu este influentat de niciuna dintre parti. Pensia alimentara nu poate depasi mai mult de jumatate din salariul celui ce o va plati.

Odata cu depunerea cererii de chemare in judecata si inregistrarea ei, pensia va incepe sa fie datorata. In cazul in care depunerea cererea de chemare in judecata a fost amanata din culpa debitorului, pensia de intretinere se acorda si pentru acea perioada anterioara.

Codul Civil presupune plata pensiei de intretinere in rate periodice. Aceasta trebuie platita intr-un termen stabilit de ambele parti, iar in cazul in care nu se decid asupra acestui aspect, instanta va horari acest lucru. In cazul decedarii creditorului in perioada care corespunde unei rate, intretinerea se plateste in intregime.

Daca sunt motive temeinice, Autoritatea Tutelara poate hotari daca intretinerea se va executa prin plata unei sume globale (anticipata) care va acoperi nevoile celui indreptatit pe o perioada indelungata sau chiar pe intrega perioada a intretinerii. Acest lucru este posibil doar in cazul in care debitorul are resursele necesare pentru indeplinirea acestei obligatii.

Pensia de intretinere se stabileste in functie de numarul de copii, respectiv: o patrime din venitul lunar pentru un singur copil, o treime pentru doi si o jumatate din venitul lunar pentru mai mult de doi copii. Pensia de intretinere se datoreaza in functie de nevoia solicitantului si prin mijloacele debitorului. Aceasta pensie poate fi stabilita intr-o cota procentuala a venitului lunar net a debitorului sau sub forma unei sume fixe de bani.

Pensia alimentara nu poate fi pretinsa de cel vinovat fata de cel obligat sa plateasca (vinovat de fapte grave si contrare legii). De asemenea, cel care are nevoie de plata pensiei alimentare din cula proprie, poate cere doar strictul necesar.

Se poate cere resitituirea intretinerii daca se dovedeste ca suma sau intretinerea prestata nu era datorata. Debitorul poate cere restituirea intretinerii de la solicitant in cazul in care rezulta ca nu avea obligatia respectiva.