Incredintarea minorului catre mama

Dupa pronuntarea unui divort care implica si copii minori, trebuie sa se stabileasca de asemenea si custodia copiilor. Incredintarea minorului catre mama sau catre tata presupune ca unul dintre ei sa se ocupe de copil, iar celalalt sa plateasca pensie de intretinere, prin acordadea custodiei unice.

Custodia unica reprezinta incredintarea copilului catre una din parti, urmand ca cealalta sa plateasca pensie alimentara. Programul de vizite precum si suma pensiei pe care una dintre parti o va plati, se stabileste in instanta, totul fiind elaborat pentru binele superior al copilului.

De obicei, parintii opteaza pentru custodie comuna, dar sunt si cazuri in care unul dintre ei nu-i poate asigura copilului traiul de viata decent si nu-l poate ajuta sa ajunga la o varsta adulta si independenta.

Pe de alta parte, nu se poate acorda custodie comuna daca unul dintre parinti locuieste intr-o alta tara, iar copilul a locuit in Romania pana la divortul parintilor. In acest caz, instanta va acorda custodie parintelui de aici, urmand ca minorul sa locuiasca unde a facut-o si pana acum. Nehotararea parintilor asupra custodiei copilului vor atrage decizii date de catre judecator, ci nu din partea lor.

In instanta se stabileste:

  • Cine va primi in custodie copilul
  • Daca parintii exercita amandoi custodia sau doar unul dintre ei
  • Cine va lua deciziile asupra educatiei copilului
  • Cine va administra bunurile copilului pana ajunge la o varsta adulta

De retinut este ca daca tatal este cel care are obligatia de a plati pensie alimentara in urma incredintarii minorului catre mama, aceasta se va plati doar pana la varsta de maxim 25 de ani. Pensia alimentara se poate prelungi pana la 25 de ani, doar in cazul in care copilul opteaza pentru invatamantul superior. In caz contrar, pensia alimentara se va datora pana implinirea varstei de 18 ani.

Inainte de a incredinta minorul doar catre mama, trebuie aduse acte care dovedesc neputinta tatalui de a creste copilui. De obicei, in cazul in care parintii nu sunt de acord asupra custodiei comune, minorul ca fi incredintat catre mama, cu posibilitatea tatalui de a-l vizita si de asemenea, de a locui o perioada de timp si cu tata.

Este important ca minorii sa fie incredintati unuia dintre parinti, ci nu altor persoane –acest aspect reprezentant bunastarea copilui- dar in cazul in care acest lucru este imposibil, instanta va incredinta copilul unei terte persoane sau unei institutii de ocrotire.

Daca minorul a implinit varsta de 10 ani, acesta poate fi ascultat de catre judecator, impreuna cu parintii, cu privire la optiunea lui pentru locuinta si crestere.