Prima infatisare la divort

Primul termen de judecata variaza in functie de cat de aglomerata este judecatoria, astfel cei care vor sa divorteze, vor fi nevoiti sa astepte pana la prima infatisare la divort. Ordinea evenimentelor in sala de judecata depinde si daca sunt copii minori, daca sunt martori, existenta persoanelor citate si asa mai departe.

In primul rand, la ora stabilita – judecatorul va deschide sedinta si procesul care se judeca va fi anuntat. Grefierul ii va prezenta judecatorului care sunt persoanele citate, precum si motivul persoanelor absente. Persoanelor prezente, celor imputernicite pentru a raspunde precum si reprezentantilor le vor fi verificata identitatea de catre presedintele sedintei.

Este important de retinut ca martorii ce sunt prezenti inainte de audiere, nu vor asista la proces, ci vor fi chemati cand va fi nevoie de ei. Martorii audiati nu au voie sa comunice cu cei neaudiati.

Persoanele care vor participa in calitate de grefier, expert, interpret (persoana care traduce explicatiile si demersurile persoanelor care nu vorbesc in limba romana) si specialist vor fi prezentate de catre presedintele sedintei, precum si posibilitatea de a propune reacuzarea sau abtinerea de la judecata.

Procedura, drepturile si obligatiile partilor vor fi de asemenea explicate de catre presedintele sedintei. Toti participantii la proces vor fi ascultati, iar demersurile si cererile in ceea ce priveste divortul se vor solutiona prin hotarare judecatoreasca.

Prima infatisare la divort include posibilitatea ca persoana careia i-a fost respinsa cererea sau demersul in judecata sa inainteze inca odata aceasta procedura.

Daca participantii la proces nu prezinta probele contrare in prima infatisare la divort, judecatorul le accepta pe primele. In cazul in care partea adversa nu poate depune contraprobe, aceasta are dreptul de a solicita amanarea procesului. Din pricina acestui fapt, perioada procesului de divort se intinde pe mai mult timp.

Se poate ca procesul sa nu fie examinat in aceeasi zi tot, urmand sa fie intrerupt si reluat in alta zi si la o alta ora. Aceste date vor fi stabilite de instanta de judecata.

In cazul in care una dintre parti impreuna cu reprezentantul sau nu se poate prezenta la proces, acestia sunt obligati sa-i comunice judecatorului atat motivele neprezentarii, cat si probele care sustin acest lucru, procesul amandu-se daca probele dovedesc ca motivul este intemeiat. In caz contrar, procesul se va disputa in lipsa acestuia, judecatorul considerand ca fiind neintemeiat motivul absentei.

Dupa ce probele au fost prezentate, impreuna cu raportul asupra divortului, precum si motivele inaintarii acestuia, participantii vor fi ascultati, iar judecatorul va lua in considerare opinia fiecaruia.

Analizarea sustinerii orale ale fiecaruia, completul de judecata se va retrage pentru deliberare. In urma acesteia, judecatorul sau presedintele sedintei va anunta hotararea judecatoreasca: desfacerea casatoriei sau imposibilitatea acesteia. Odata cu pronuntarea divortului, aceasta decizie este irevocabila si definitiva.