Ce acte trebuie pentru divort
Actiune de divort
Cat dureaza un divort
Custodie comuna
Custodia copilului
Divort de comun acord
Divort fara acordul unuia dintre soti
Divort in instanta
Divort in lipsa unuia dintre soti
Divort la judecatorie
Pensie alimentara 2 copii
Divort fara acordul sotului
Prima infatisare la divort
Avocat divort Bucuresti
Incredintarea minorului catre mama
Cat dureaza un divort
Toata lumea isi doreste ca divortul sa se pronunte cat mai repede, dar nu fac nimic in aceasta privinta. Divortul si durata lui poate varia in functie de complexitate si de relatiile dintre cei doi soti. Conform Codului Civilm durata de finalizare a divortului depinde de modul realizarii acestuia.
Perioadele de desfasurare a divortului in functie de modul in care se realizeaza:
- Divortul la notar se desfasoara de-a lungul a 30 de zile. Aceasta perioada include 2 sau 3 vizite la notar, iar in aceasta perioada ambele parti trebuie sa fie prezente personal.
- Divortul in fata ofiterului starii civile dureaza aproximativ 30 de zile. In acest caz, prezenta ambilor soti este obligatorie.
- Divortul pe cale judecatoreasca se desfasoara intre 1-2 luni, iar in cazul in care sotii nu se inteleg – divortul se poate extinde pana la 2 ani, in situatii extreme -.
In functie de perioada anului si primul termen de judecata, divorturile se rezolva pe baza intelegerii dintre soti. In instanta, lucrurile stau diferit fata de notar sau ofiterul starii civile, acolo ajungand cei care nu pot ajunge la un numitor comun.
Durata estimativa a divorturilor nu ia in calcul si declararea recursului unei parti nemultumite de sentinta sau de modul in care procesul decurge. In afara desfasurarii procesului de divort, mai exista si posibilitatea partajului, unde sotii vor imparti in functie de contributii – masa partajabila. Daca un bun sau mai multe nu pot fi partajate comod, va interveni un raport de expertiza care poate prelungi incheierea partajului cu pana la 3 luni.
Pe de alta parte, divortul se poate intinde pe o perioada mai lunga de la depunerea si inregistrarea cererii de chemare in judecata, daca instanta competenta este foarte aglomerata. In perioada Iulie-August judecatoriile au perioada de vacanta, astfel dupa depunerea cererii trebuie sa asteptati pana la primul termen de judecata, apoi va interveni si procesul propriu-zis.
Un alt factor care poate determina perioada de incheiere a divortului este raspunsul paratului la cererea de chemare in judecata. Acesta poate fi de acord sau nu cu cele relatate, astfel poate un apel sau un recurs – ceea ce presupune de asemenea prelungirea procesului.
Actele incomplete sau probele care nu demonstreaza nimic sunt alti factori care pot prelungi procesul de divort. Motivele de amanare pot include si solicitarea unui alt termen de judecata, din cauza faptului ca una dintre parti nu este reprezentata de un avocat sau ii este imposibil sa se prezinte la proces.