Divort la judecatorie

Divortul la judecatorie este cea mai utila metoda pentru sotii care nu se mai inteleg si care nu vor sa opteze pentru un divort de comun acord.  Desi un divort la notar sau la starea civila se rezolva mai repede si mai simplu decat cel la judecatorie, sotii care nu ajung la un consens sunt sfatuiti sa mearga pe calea judecatoreasca.

Pentru un divort la judecatorie este recomandat ca ambii soti sa fie reprezentati de un avocat. Avocatii stiu cum se procedeaza in cazul unui divort si cum ar trebui sa se comporte reclamantul sau paratul. In procedurile pentru desfacerea casatoriei se administreaza probe, dar este esentiala si audierea unor martori.

In cazul unui divort care implica si copii minori, veti avea nevoie de certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copiilor, parintele care doreste stablilirea domiciliului la el sa aiba acte doveditoare asupra unui imobil si un martor. Onorariul pe care trebuie sa il platiti porneste de la 3.500 lei, iar durata procesului este intre cinci luni si noua.

Daca unul din soti este rezident in strainatate si ultimul domiciliu a fost in tara, aveti nevoie de certificatul de casatorie si un martor. Onorariul este la fel ca mai sus. Daca ambii soti sunt rezidenti in strainatate si ultimul domiciliu a fost in tara, procedura este aceeasi.

Este posibil ca o casatorie sa fie incheiata in afara tarii dar ultimul domiciliu comun al sotilor sa fi fost in tara, in acest caz veti avea nevoie de un certificat de casatorie transcris si un martor. Onorariul minim incepe de la 3.500 de lei.

Pentru toate cazurile, taxa de timbru este de 100 de lei.

Judecatorul va lua o hotarare cu privire la divort, daca este din cupla unui sot sau al ambilor, numele pe care fiecare il va purta dupa pronuntarea divortului, unde va locui copilul, pensia de intrerinere dar si programul de vizitare.

In principiu trebuie sa aduceti toate actele necesare unui astfel de divort, precum si probele necesare care atesta faptul ca nu mai puteti continua casatoria. Sunt necesare acte doveditoare si asupra domiciliului, precum si acte care atesta faptul ca ati contribuit la educatia si cresterea copilului.

Daca toate actele sunt complete, judecatorul va stabili un termen de judecata. Este important ca reclamantul dar si paratul sa aiba datele corecte pentru a putea primi cererea de chemare in judecata precum si raspunsul la aceasta.

Odata cu pronuntarea divortului se poate cere si partajul bunurilor.