Acte necesare divort tribunal

Divortul nu este mereu o decizie de comun acord a sotilor, la fel cum a fost si infaptuirea casatoriei. De cele mai multe ori aceasta vine din partea unuia dintre ei si totul terminandu-se pe cale judecatoreasca.

Desfacerea casatoriei de comun acord este o optiune mult mai buna decat cea pe cale judecatoreasca, dar in cazul neintelegerii dintre soti, aceasta este cea mai buna alegere. Instanta va acorda divortul care este o decizie irevocabila si va stabili de asemenea si partajul – daca se poate face-, precum si custodia copilui –daca exista-.

Pentru divortul in instanta, aveti nevoie de mai multe acte, fara de divortul pe care administrativa sau notariala.

Acte necesare pentru divortul tribunal:

  • Actele sau actul de identitate al reclamantului
  • Certificatul de casatorie
  • Certificatele de nastere
  • Actele de identitate sau datele paratului – cea mai importanta fiind adresa unde a primi instiintarile.
  • Certificatele de nastere ale copiilor (daca exista)
  • Dovada veniturilor
  • Acte doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune

Procedura initiala este in primul rand de a face o cerere de chemare in judecata care va fi depusa ulterior la tribunal. Aceasta cerere contine datele reclamantului, ale paratului, ce va cere instanta, probe si relatarea scurta a intentarii actiunii de divort. Odata cu cererea, se adauga si toate actele doveditoare. Cererea de divort se depune la judecatorie in mai multe exemplare respectiv, cate parti procesuale sunt si una in plus pentru instanta.

Dupa ce s-a repartizat cazul unui judecator aleatoriu, acesta poate cere cateva acte in plus reclamantului. In urma lamuririi judecatorului, acesta trimite o instiintare catre parat, intr-un exemplar depus de reclamant.

Odata cu primirea instiintarii, paratul poate sa fie sau nu de acord cu cererea reclamantului, avand posibilitatea de a face o intampinare pe care reclamantul o va primi. Intr-un final, se va stabili primul termen de judecata.

Daca exista copii minori, vor fi necesare si actele de identitate ale acestora. Un act important este si expertiza psiho-sociala a copilului. Unul dintre parinti poate cere decaderea din drepturi a celuilalt, daca exista acte doveditoare asupra acestui fapt. Pensia de intretinere se va calcula in functie de venitul partii unde NU va locui copilui si in acelasi timp nu poate fi mai mult decat jumatate din salariul net al parintelui obligat sa plateasca.

Hotararea judecatoreasca asupra custodiei copilului, precum si programul de vizita dar si pensia alimentara se va lua in interesul superior al minorului. Daca acesta a implinit varsta de 10 ani, poate fi ascultat de catre judecator, impreuna cu parintii, fara sa fie influentat de vreuna dintre parti.